Als een auto wordt verkocht dan is die auto vaak al voorzien van een kenteken. Het RDW is de instantie die verantwoordelijk is voor het toezicht en de naleving van de regels met betrekking tot de gemotoriseerde voertuigen op de Nederlandse wegen. Auto’s die uit het buitenland worden geïmporteerd gaan een proces door die enige weken kan duren. Als jij een auto hebt gekocht in het buitenland en je gaat de auto ophalen dan kan het voorkomen dat de auto nog in het proces van aanmelding bij het RDW zit. Hierdoor is het kenteken nog niet beschikbaar en kan jij dus niet de weg op. Maar daar is aan gedacht. Voor deze situaties is een speciaal eendagskenteken beschikbaar.

Eendagskenteken gebruiken

Het eendagskenteken is speciaal in het leven geroepen voor auto’s die vanuit het buitenland worden geïmporteerd. Als jij de auto gaat ophalen dan moet de auto meteen APK gekeurd worden. Met het eendagskenteken dat door het RDW is afgegeven kan jij naar de garage rijden voor de keuring. Je geeft dan eerst het eendagskenteken door aan de verzekeringsmaatschappij zodat je de weg op kan. Je auto wordt dan op basis van dat eendagskenteken verzekerd. Alle verzekeringsmaatschappijen zijn  bekend met het eendagskenteken. Je mag met het eendagskenteken alleen die ene dag de weg op. Daarna moet je wachten tot het echte kenteken gereed is.

 

Als je auto is gekeurd en je hebt het eendagskenteken dan kan jij dus gewoon blijven rijden die dag, de auto is immers voorzien van een eendagskenteken en je hebt dit kenteken bij de verzekering aangemeld. De volgende dag mag je echter niet meer met de auto de weg op. Je zal moeten wachten tot de auto voorzien is van een eigen kenteken. Als je geen eigen terrein hebt dan mag je de auto in principe niet bij je houden. Het beste is om met de garage die de APK keuring heeft uitgevoerd afspraken te maken zodat je niet het risico loopt dat je een bekeuring krijgt.