De regels in Nederland zijn streng en in de meeste gevallen gelukkig rechtvaardig. Met het bezitten van een auto is dat net zo. Iedereen in Nederland is bij wet verplicht om de auto te verzekeren. Je kan kiezen welke verzekeringsvorm het beste bij jou past zolang de auto minimaal wettelijk aansprakelijk (WA) is verzekerd. Dit houdt in dat in geval van een ongeluk de tegenpartij er op kan rekenen dat de schade die jij hebt veroorzaakt wordt vergoedt. Een WA verzekering dekt dus niet je eigen schade, daar zal je dan een aanvulling voor moeten nemen. Afhankelijk van de waarde van je auto en de leeftijd kan je kiezen om deze extra af te sluiten. Nieuwe auto’s en auto’s die nog maar een aantal jaren oud zijn worden doorgaans allrisk verzekerd.

Verplicht afsluiten van een autoverzekering

Het afsluiten van een autoverzekering is doorgaans niet moeilijk. Je kan zelfs op het moment dat je een auto koopt, ter plekke in de garage van de dealer, je verzekering  afsluiten. Dat kan tegenwoordig ook al met een app. Je hebt enkele basisgegevens nodig zoals je rijbewijs, Burgerservicenummer, naw gegevens en het kenteken van de auto. De verzekeraar kan zelf via het systeem van het RDW alle gegevens van jouw nieuwe auto terug vinden. Hoe je de autoverzekering ook aanvraagt, je dient te allen tijde te wachten totdat je een bevestiging van de verzekering hebt ontvangen dat de auto is verzekerd. Check altijd de datum want als die incorrect is loop je het risico dat je onverzekerd de weg op gaat  en dat is strafbaar.

 

Als je op zoek bent naar een auto en je hebt er één gevonden die naar je zin is dan wil je daar natuurlijk een proefritje mee gaan maken om te kijken of de auto wel lekker rijdt. Vraag de verkoper of de auto verzekerd is en vraag om een bewijs. Je  mag namelijk absoluut niet de weg op als de auto niet verzekerd blijkt te zijn. Het is mogelijk dat de auto door de verkoper net uit de verzekering is gehaald, om welke reden dan ook. Als je twijfelt aan de woorden van de verkoper van de auto kan je altijd zelf online checken of de auto verzekerd is. Dat kan met de kentekencheck. Die is namelijk verbonden met de database van het RDW waar alle auto’s van Nederland zijn geregistreerd, ook de verzekeringen.