Omdat je in Nederland je auto verplicht moet verzekeren, is het logisch om aan te nemen dat je alleen een autoverzekering kan afsluiten als je een rijbewijs hebt. Maar daar zijn toch enkele uitzonderingen op. Verzekeraars lopen ieder geval niet graag risico. Dus om voor één van die uitzonderingen in aanmerkingen te kunnen komen zal je een aantal harde bewijzen en onderbouwde motivaties op tafel moeten leggen. Uitgangspunt voor de meeste Nederlanders is sowieso dat je geen verzekering voor een auto kan afsluiten zolang je geen rijbewijs hebt. Maar wat als je als 17 jarige net een auto hebt gekocht omdat je verwacht dat je elk moment je rijbewijs in je zak zal hebben?

Geen rijbewijs toch verzekerd

Het kan voorkomen dat je al een auto hebt voordat je een rijbewijs hebt gehaald. Je bent misschien al een tijdje met autorijlessen bezig. Je kwam toevallig een mooie auto tegen en wilde dat koopje niet laten lopen. In een geval als deze kan je de auto verzekeren maar de verzekeringsmaatschappij zal jou eerst vragen om de auto op eigen terrein te laten plaatsen. En vervolgens het kenteken te laten schorsen bij het RDW. Als je het kenteken officieel hebt laten schorsen dan kan jij, zonder dat jij je rijbewijs hebt, toch de auto verzekeren. Je mag alleen niet met de auto de weg op gaan. De vraag die hier rijst is dan waarom je een verzekering zou willen nemen als je er toch niet mee de weg op mag.

 

Een reden die kan worden aangedragen om toch een autoverzekering te af te sluiten zonder dat je in het bezit bent van een rijbewijs is als je rijbewijs door de politie is ingenomen. Het innemen van rijbewijzen doet de politie niet zomaar. Dus het is dan ook niet handig om op het moment dat je niet in het bezit bent van een rijbewijs te willen overstappen naar een andere verzekeraar. De meeste verzekeraars zullen je namelijk weigeren. Er zijn echter wel enkele verzekeraars die individueel een uitzondering willen maken. De reden van inbeslagname van het rijbewijs zal een onderdeel van de beslissing procedure uitmaken. Conclusie is dat je doorgaans zonder rijbewijs geen autoverzekering kan afsluiten.