Autorijden neemt elke dag weer risico’s met zich mee. We denken er vaak (gelukkig) niet bij na maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. In de meeste gevallen zijn die ongelukjes niet echt groot. Als je nog niet zo lang je rijbewijs hebt en je gaat voor het eerste en auto kopen dan ga je dus ook voor het eerst een autoverzekering afsluiten. Je zal er dan snel achter komen dat de premie voor de auto verzekering best pittig is. Dat komt omdat de verzekeringsmaatschappij jou ziet als een groter risico op schadeclaims dan bijvoorbeeld automobilisten die al lang op de weg rijden en schadevrije jaren hebben opgebouwd. Je start het eerste jaar met het betalen van de basispremie, zonder korting. Deze premie wordt onder andere gebaseerd op je leeftijd, je postcode, de waarde van je auto en de leeftijd van je auto.

 

Als je al een paar jaar schadevrij hebt gereden heb je een no-claim korting opgebouwd die gebaseerd is op dat betreffende aantal schadevrije jaren. Mocht je nu onverhoopt een ongeluk krijgen en de schade is dusdanig hoog dat je dat moet melden bij de verzekering dan gaat meteen je no-claim korting naar beneden en begin je weer vanaf nul met het opbouwen van schadevrije jaren. Op dat moment heb je dus geen schadevrije jaren meer. Stel nu dat je vlak daarna opnieuw (veel) autoschade veroorzaakt dan wordt je daar natuurlijk helemaal niet vrolijk van. Buiten het feit dat dit kosten met zich meeneemt die je moet claimen, zak je bij de verzekering in je schadevrije jaren. Maar omdat je op dat moment op nul stond zak je in de min, oftewel je hebt een negatief aantal schadevrije jaren.

Overstappen met negatieve schadevrije jaren

Een autoverzekering zonder korting is al duur maar als je negatieve schadevrije jaren bij je verzekering hebt wordt het alleen maar duurder. In een dergelijk geval wil je misschien gaan kijken of je bij een andere verzekeringsmaatschappij goedkoper uit kan zijn. Bij het vergelijken online kan dat in theorie best het geval zijn maar in de praktijk zal het er toch heel anders uit zien. Zolang jij onder de nullijn zit bij je verzekeringsmaatschappij en dus een negatief aantal schadevrije jaren hebt, kan je niet overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. Je zal eerst op de nullijn moeten komen en volledig uit de negatieve schadevrije jaren geraken. Met deze kennis in je achterhoofd is het de overweging waard om een (lage) rekening voor het herstellen van schade aan je auto zelf te betalen in plaats van deze schade te claimen bij je verzekering.