Als je betrokken raakt bij een ongeval met de auto is het eerste dat je doet jezelf in veiligheid stellen en zorgen dat eventuele passagiers ook buiten gevaar verkeren. Vervolgens is het zaak dat je geen gevaar vormt voor andere weggebruikers. Als er een andere automobilist bij het ongeluk betrokken is, en jullie beide hebben geen hulp van de ambulancedienst nodig, dan kan je de politie inlichten. De kans is aanwezig dat de politie op zich laat wachten. In de tussentijd kan je met de automobilist van de andere auto gegevens uitwisselen.

Bewijs verzamelen

Bij het verzamelen van de gegevens van de andere partij die bij het ongeval betrokken is moet je er aan denken dat je foto’s en of video’s maakt met je smartphone. Hoe meer bewijs, des te beter en hierbij is het zeer belangrijk dat het kenteken van de andere auto duidelijk zichtbaar en te lezen is. Als autobestuurder ben je verplicht een Europees schadeformulier in de auto et hebben liggen. Je vult dit Europees Schadeformulier volledig in tezamen met de andere bestuurder. Laat je niet van de wijs brengen door beloftes of andere praatjes van de andere bestuurder want het zou kunnen dat die probeert om er onder uit te komen door het schadeformulier niet in te willen vullen.

 

Het Europees Schadeformulier dient compleet en zo duidelijk mogelijk te worden ingevuld. Zo moet onder meer de naam van de bestuurders van beide auto’s worden vermeld en moeten eventuele getuigen worden genoemd. Zorg er ook voor dat alle schade op het formulier wordt aangegeven en dat het formulier door beide partijen wordt ondertekend. Als er geen politie komt kan je na het invullen van het Europees schadeformulier huiswaarts keren en de schade melden aan de verzekering waarbij de formulieren en eventuele foto’s worden meegestuurd.

 

Als je passagiers in je auto hebt dan kan je hen noemen op het schadeformulier. Zij zijn dan officieel getuige. Dat hoeft op dat moment nog niet nodig te lijken maar als later blijkt dat de andere partij moeilijk gaat doen dan heb jij ieder geval één of meerder getuigen op het formulier gemeld die je kan oproepen om een verklaring af te leggen. Het kan ook geen kwaad om ook de eventuele passagiers met je mobiel op de foto te zetten, zo kan er nooit enige onduidelijkheid ontstaan.