Een verzekering voor je auto is verplicht. Dat is zo bij wet geregeld. Daarom kan je er ook van uit gaan dat elke auto die je op de Nederlandse wegen ziet rijden verzekerd is. Dat is een geruststellende gedachte. Want als je onverhoopt bij een ongeval betrokken raakt dan is het afhandelen van de eventuele schade in de meeste gevallen snel en efficiënt geregeld. Op het moment da je een auto koopt is het dan ook van groot belang dat je de auto meldt bij een verzekeringsmaatschappij. Maar het zou kunnen voorkomen dat een verzekeringsmaatschappij aangeeft jou en je auto niet te willen verzekeren.

Geen verplichting voor auto verzekeraars

Je auto verzekeren is dus verplicht maar verzekeringsmaatschappijen zijn niet verplicht om jou zonder meer te accepteren als klant. Een reden die een verzekeraar kan aandragen om jou en je auto niet te verzekeren? Kan zijn dat je een slechte reputatie hebt. Misschien heb je een achterstand op je premies opgelopen en heeft de verzekeringsmaatschappij dat kunnen zien in hun systeem. Zij hebben de keus om jou te accepteren of af te wijzen. Als zij vinden dat je een groot risico vormt voor toekomstige conflicten of andere ongemakken. Is de kans zeer aanwezig dat zij je aanvraag om je auto bij hen te verzekeren zonder meer afwijzen.

 

Een andere mogelijke reden voor afwijzing kan zijn dat je een strafrechtelijk verleden hebt. Als je namelijk ooit in contact bent geweest met justitie voor bijvoorbeeld diefstal, dan zien verzekeringsmaatschappijen jou liever gaan dan komen. Het kan ook zijn dat je bij een andere verzekeraar meerder malen schade hebt gemeld. Als dat zo is dan zullen zij jou aanvraag eerder afwijzen dan toekennen. Ook een (tijdelijke) rijontzegging is niet echt populair bij verzekeraars. Als je aan één van deze mogelijke redenen voldoet dan kan je er natuurlijk voor kiezen om de aanvraag te doen en af te wachten maar verzekeraars kunnen alles inzien, dus als zij later alsnog  iets is dat hen niet aanstaat dan kunnen zij je alsnog uit hun verzekering halen.