Het opgeven van een schade aan je verzekering gaat in de meeste gevallen ten koste van je opgebouwde no-claim. Dit houdt in het kort in dat je inlevert op je schadevrije jaren. Elk jaar dat schadevrij rijdt krijg je als het ware bonuspunten, en met bijvoorbeeld 15 jaren schadevrij rijden heb je met die bonuspunten een hoge korting op de premie van de autoverzekering opgebouwd. Stel nu dat je dit jaar toch schade rijdt en dit claimt bij je verzekering, dan haalt de verzekeringsmaatschappij een paar jaar van je totale korting af. Door een lagere korting op je premie moet je dan meer betalen voor dezelfde verzekering.

 

Om dit risico te vermijden bieden sommige verzekeraars een no-claim beschermer aan. In het voorbeeld zoals hiervoor beschreven verlies je door het indienen van de claim dan niet de zorgvuldig opgespaarde korting. Je no-claim wordt als het ware beschermt. Je claimt dus wel de schade maar de verzekeringsmaatschappij laat de korting op je premie in tact. Met zo’n speciale no-claim beschermer mag je eenmaal per jaar een schade claimen zonder dat dit een gevolg heeft op je premie.

 

Het nadeel van de no-claim beschermer is dat als je wilt verkassen naar een andere verzekeraar, je daar ineens meer moet gaan betalen voor je premie. Dat kan omdat de no-claim beschermer niet geldig is bij de andere verzekeraar. Wat zij wel kunnen zien is dat jij ooit een schade hebt geclaimd en berekenen zelf jouw werkelijke opgebouwde no-claim.  Die is dus lager dan bij de verzekeraar waar je de no-claim beschermer gebruikte. De no-claim beschermer heeft alleen de premiekorting in tact gehouden en niet de schadevrije jaren. Een dergelijke beschermer is dan ook alleen handig als je niet weg gaat bij de verzekeraar waar je op dat moment zit.

 

De meeste verzekeringsmaatschappijen rekenen gemiddeld 5 euro voor de no-claim beschermer. Deze 5 euro komt dan op je maandelijkse premie. Of je dit de moeite waard is iets dat je zelf kan uitrekenen. Als je al lange rijd geen schade hebt gereden is het waarschijnlijk niet echt de moeite waard om deze beschermer er bij te nemen. Het is dan meer iets dat vooral in het belang van de verzekeraar is.