Autorijden is leuk en vaak ook noodzakelijk. Je gebruikt de auto om bijvoorbeeld naar het werk te gaan, boodschappen te halen, en om bij oma en opa op visite te gaan. Als je zo vaak op de weg zit dan is de kans dat je een ongeluk(je) krijgt altijd aanwezig. Maar als jij één van de vele uiterst voorzichtige autorijders bent op de Nederlandse wegen dan heb je misschien wel een flink aantal schadevrije jaren opgebouwd. En dat is weer te merken aan de no-claim korting op je autoverzekering. Maar als je dan per ongeluk toch een keer tegen een boodschappenkarretje aan rijdt ij het boodschappen halen op een veel te drukke zaterdagmiddag bij de supermarkt, dan wordt je daar natuurlijk niet blij van.

 

Het eerste dat veel mensen denken bij het krijgen van schade aan de auto, hoe klein ook, is de verzekering. Logisch want de garagebedrijven die de schade moeten herstellen rekenen flinke bedragen voor hun werk. Een kras of een deukje kan al snel enkele honderden euro’s kosten. Voordat je de rekening van de schade gaat claimen bij de verzekering is het raadzaam om even te kijken wat het gevolg van het indienen van die rekening kan zijn. Het is natuurlijk prettig om, laten we zeggen die 250 euro, vergoed te krijgen, maar je moet niet vergeten dat de verzekeringsmaatschappij niet blij zal zijn met jouw claim en je hiervoor gaat ‘bestraffen’. Dat gebeurd door middel van het weghalen van de no-claim korting die je hebt opgebouwd in de jaren daarvoor omdat je geen schade hebt gemeld.

Verlies van je no-claim

Een claim indienen van een paar honderd euro is in de meeste gevallen niet handig. In de eerste plaats dien je al rekening te houden met een eigen risico. Kijk in je polis wat jouw eigen risico van je autoverzekering is. Als dat eigen risico op bijvoorbeeld 150 euro ligt dan zal de verzekering je niet meer dan 100 euro uitkeren als jij 250 euro claimt. Die eerste 150 euro zijn dan sowieso voor eigen rekening. Door de claim maak je ook meteen een eind aan je zorgvuldig opgebouwde schadevrije jaren. En die schadevrije jaren zijn de basis voor je no-claim korting. Die korting raak je dus (deels) kwijt. Een schadeclaim indienen is dus iets om vooraf goed te overwegen want op de lange termijn kost je dat vaak juist meer geld. Veel meer geld, want voordat je weer op je oude schadevrije jaren niveau zit ben je jaren verder.