Na het behalen van het rijbewijs willen de meeste mensen zo snel mogelijk een eigen auto hebben. Als dat eenmaal is gelukt dan is het eerste dat je doet de auto bij de verzekering melden. De verzekeringsmaatschappij zal dan kijken of je ooit een auto op jen naam hebt gehad, maar zal er al snel achter gekomen dat dit niet het geval is. Je bent een nieuwe autobezitter en voor de verzekeringsmaatschappij houdt dit in dat je een groter dan gemiddeld risico loopt op het veroorzaken van ongevallen. En een groter dan gemiddeld risico betekent dat je meer moet betalen voor je verzekering.

 

De bonus malus ladder

Als je voor het eerst een auto verzekert begin je dus onder aan de verzekeringsladder oftewel, de bonus malus ladder. Na een jaar kijkt de verzekeraar of je in dat jaar een schade hebt gemeld. Is dat niet het geval dan geeft de verzekeraar je voor het jaar daaropvolgend een korting op de premie. Als je in dat jaar weer schadevrij rijdt dan krijg je het tweede jaar weer iets meer korting. Je stijgt op deze manier op de bonus malus ladder. Je zit door schadevrij te rijden dus aan de bonus zijde van de ladder. De bonus zijde is de kant waar de kortingen op premies worden gegeven. De goede kant.

 

Mocht je nu een schade melden omdat je een ongeval met je auto hebt gehad dan zal de verzekeraar de korting die je hebt op de premie verlagen, of zelfs helemaal weg halen. Hoeveel korting je kwijtraakt is afhankelijk van de hoeveelheid schade die door de verzekeraar moest worden uitgekeerd. Als je in 1 jaar meerdere malen schade meldt aan de verzekering dan zak je naar de malus zijde van de bonus malus ladder. In plaats van een korting moet je nu meer voor je verzekering betalen. Pas als je schadevrij blijft rijden kom je weer terug aan de bonus zijde van de ladder.

 

Om een idee te kunnen krijgen wat jouw premie voor een autoverzekering zou zijn bij verschillende verzekeringsmaatschappijen kan je online de premie berekenen. Bijna alle verzekeraars hebben hiervoor handige rekentools op hun website beschikbaar. Zo is het voor jou een stuk eenvoudiger om de autoverzekering vergelijken en wordt er al meteen rekening gehouden met het aantal schadevrije jaren. Een andere mogelijkheid is om de apps van de verzekeringsmaatschappijen te downloaden op je mobiel. Op deze apps kan je ook zeer eenvoudig je premie berekenen waarbij je status op de bonus malus ladder wordt meegenomen.