Bij het afsluiten van een verzekering voor je auto zal de verzekeringsmaatschappij een eigen risico in de polis opnemen. Een eigens risico is een standaard gegevens in de meeste autoverzekeringen. Met dit eigen risico wil de verzekeringsmaatschappij bereiken dat mensen niet zo snel met een claim komen. En dat werkt. Want als je weet dat je van de rekening voor het herstellen het meeste toch zelf moet betalen. Dan ben je minder geneigd om de rekening te claimen. Het gevolg daarvan is dat je de opgebouwde no-claim korting op je premie kwijt raakt. En dat is het vast niet waard. Een eigen risico is dan ook iets wat de meeste mensen in hun verzekering hebben. De hoogte van dit eigen risico ligt op gemiddeld 150 euro.

Hoe werkt het eigen risico?

Als je nog nooit schade aan je auto hebt gehad en dus waarschijnlijk ook nog niet met het fenomeen eigen risico te maken hebt gehad dan weet je misschien niet precies hoe een eigen risico werkt. Het is vrij eenvoudig. Stel je hebt een autoverzekering afgesloten en in de polis staat vermeld dat je een eigen risico hebt van 150 euro. Je raakt onverhoopt betrokken bij een ongeval, hebt hierdoor schade opgelopen en gaat de schade bij een garage laten herstellen. De rekening voor het herstellen van de schade is 350 euro en die betaal jij zelf. Het eerste dat je waarschijnlijk denkt is om die rekening op te sturen naar je verzekeringsmaatschappij om die gemaakte kosten terug te krijgen. Want je bent immers verzekerd.

 

De verzekeringsmaatschappij zal in plaats van 350 euro slechts 200 euro aan jou uitkeren. Zij hebben 150 euro van de claim afgehaald want die 150 euro is het zogeheten eigen risico. Elke schade die je maakt kan je dus claimen maar je dient er rekening mee te houden dat je de eerste 150 euro van de rekening altijd zelf moet betalen. De verzekering vergoedt alleen het bedrag boven die 150 euro. Met deze kennis in je achterhoofd zal je wel drie keer nadenken voordat je een (lage) garagerekening gaat claimen. Want je krijgt niet alleen maar een deel van de claim uitgekeerd, je raakt door een schade te claimen ook nog eens je schadevrije jaren kwijt.