Bij het aankopen van een auto ben je bij wet verplicht een verzekering voor die auto af te sluiten. Deze verplichte verzekering dient minimaal de schade van de tegenpartij te dekken in geval van een ongeluk waar jij de veroorzaker van bent. Afhankelijk van de waarde van de auto en of de auto nieuw of tweedehands is kan je kiezen uit de standaard Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) en de WA plus, ook wel allrisk verzekering genoemd. Bij het oriënteren naar een verzekering voor je auto kan je online de tarieven voor deze verzekeringen met elkaar vergelijken. Dit zijn basis premies waarbij je schadevrije jaren nog niet zijn meegenomen.
Als je nog nooit een autoverzekering hebt afgesloten en je gaat dit voor het eerst doen dan heb je dus nog geen auto historie. Voor de verzekering begin je dan als het ware op nul, zonder enige historie en dus ook geen schadejaren of schade vrije jaren. De premie voor je verzekering zal dan hoger uitvallen dan voor de mensen die al enige tijd auto rijden en geen schade hebben gehad. Dat komt omdat een verzekeringsmaatschappij jou beloont als jij geen schade bij hen meldt. Na jou eerste jaar op de weg zonder schade te hebben gehad krijg je van de verzekering je eerste schadevrije jaar in je dossier. Je krijgt dan een beetje korting op je premie.
Schadevrije jaren
Na tien jaren schadevrij gereden te hebben is je korting verder opgelopen en die korting kan wel ruim 70% verschil maken met de basispremie die jij het eerste jaar moest betalen. Dus als jij je premie laag wilt houden is het zaak geen schade te maken, doe je dit wel dan raak je de zorgvuldig opgebouwde korting (deels) kwijt. Heb je een deukje of een kras aan je auto? Dan kan je deze schade beter niet claimen bij de verzekering want dat kost je de korting op je premie. Het is in geval van schade altijd heel belangrijk om goed te beseffen dat als je een claim indient dat je dan een deel van je no-claim kwijtraakt of nog erger, helemaal kwijtraakt. Het indienen van een claim leek dan in eerste instantie een goed idee maar kost je op de lage termijn (veel) geld.