Zolang je een auto bezit en jij de aansprakelijke bent volgens de verzekering dan bouw je ieder jaar een schadevrij jaar op, zolang je geen schade bij de verzekering meldt. Als je wel een schade meldt dan zal de verzekering je dit niet in dank afnemen en je als het ware strafpunten geven in de zin van een verlaging van je korting op de verzekering. Het is dus zaak om zo voorzichtig mogelijk te rijden en geen schade te maken. Loop je onverhoopt toch schade op dan kan je het beste eerst goed kijken of het wel de moeite waard is om die schade te melden.
Een krasje of een deuk is niet leuk maar de kosten van de rekening voor de garage om de schade te herstellen kan je in de meeste gevallen beter zelf betalen in plaats van je verzekering hiervoor op te laten draaien. Als je niet zeker weet hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd dan kan je dit meestal checken op de polis van de autoverzekering. In de premie specificatie melden de verzekeringsmaatschappijen doorgaans eerst de basis premie voor de verzekering en noteren daarna het aantal jaren dat je geen schade hebt gemeld, gevolgd doorjouw korting. Deze wordt vaak omschreven als jouw no-claim korting.
Schadevrije jaren kwijt raken
Als je de polis niet kan vinden of je kan je no-claim korting niet vinden op de polis dan kan je altijd contact maken met je verzekeraar. Daar weten ze precies hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en of je eventueel toch een keer een schade hebt gemeld en daardoor een deel van je korting bent kwijt geraakt. Je kan je schadevrije jaren natuurlijk ook heel eenvoudig zelf uitrekenen. Je neemt het jaar dat je begonnen bent met autorijden en telt de jaren tot nu op. Als je tussendoor schade hebt gereden dan neem je het moment vanaf de laatste schade. Dan weet je precies jouw opgebouwde schadevrije jaren.