Autoverzekeringen zijn er in vele vormen, maten en prijscategorieën. Je zou bijna kunnen zeggen dat er geen enkele verzekering hetzelfde is. Je hebt goedkope autoverzekeringen en duurdere.Dat komt omdat elke verzekering min of meer een op maat product is dat gebouwd is op een basis. De basis van elke verzekering is hetzelfde en bestaat uit een te verzekeren object, een auto in dit geval, en de waarde van het object. Hieruit wordt een basispremie berekend. Vanaf dit punt kijkt de verzekeringsmaatschappij naar nog tal van andere punten. Afhankelijk van hoe jij op die punten scoort kan je premie naar beneden gaan, of omhoog.

 

Factoren invloed premie

Voor het bepalen van de premie voor je autoverzekering kijkt de verzekeringsmaatschappij als eerste naar je leeftijd. Ben je nog jong, en dus vrij nieuw op de weg met je auto, dan wordt jouw risicoprofiel voor de verzekering groter. Jonge mensen zijn minder ervaren en nemen meer risico dan oudere en ervaren bestuurders. Daarnaast zal de verzekeraar kijken waar je woont. Als je in het centrum van een stad woont dan is de kans op schade aanzienlijk groter dan wanneer je op het platteland woont. Aan de hand van dit risico gaat je premie dus omhoog (stad) of omlaag (platteland).

 

Als je een ervaren automobilist bent dan zal de verzekeringsmaatschappij kijken naar jouw aantal schadevrije jaren. Heb je al lang geen schade aan je auto gehad dan heb je een flinke korting op de premie opgebouwd. Op basis van deze bonus malus status wordt je korting op de premie berekend. In regel geldt, hoe minder schade jaren je door de jaren heen opbouwt, des te hoger je korting oploopt en dus betaal je minder premie naarmate je geen schade rijdt.

 

Naast de voorgenoemde zaken kijkt een verzekeraar ook naar punten als de dagwaarde van de auto of de oorspronkelijke cataloguswaarde, het lege gewicht van de auto, het aantal kilometers dat jij per jaar gemiddeld rijdt en of er bijvoorbeeld een erkende beveiliging op de auto zit. Veel punten dus waarop een verzekeringsmaatschappij de uiteindelijke premie zal bepalen. Als je een nieuwe automobilist bent begin je het eerste jaar met het opbouwen van je no-claim. Geen schade betekent een jaar later een kleine korting op je premie. Een jaar later weer, en zo gaat het door.