Het bezitten van een auto gaat gepaard met een aantal vaste lasten. Wegenbelasting, brandstofkosten en de autoverzekering. De hoogte van de verzekering voor je auto is afhankelijk van een aantal factoren zoals het bouwjaar en het merk en type. Een nieuwe auto is bijvoorbeeld doorgaans duurder om te verzekeren dan een tweedehands. Al ligt het er natuurlijk aan welk merk auto het is . Als je een nieuwe auto hebt gekocht dan wil je die natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren. De meest gekozen optie voor nieuwe auto’s is een allrisk verzekering ook wel een WA Volledig Casco verzekering genoemd.

 

De keuze voor een allrisk verzekering is logisch bij een nieuwe auto, je wilt immers geen risico lopen dat je grote schade door bijvoorbeeld een ongeval, brand of storm zelf moet betalen. Een Allrisk verzekering dekt (vaak) alle schade. Heb je een tweedehands auto dan kan je voor een allriskverzekering kiezen maar het beste overleg je dit met de verzekeringsadviseur. Een allrisk verzekering zou te duur kunnen zijn ten opzichte van de waarde van de auto. Tweede optie is dan een WA Verzekering met een eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, des te lager wordt je premie.

 

Een eigen risico is het bedrag, dat jij hebt afgesproken met de verzekeringsmaatschappij, dat niet wordt vergoedt in geval van eventuele schade. Stel je brengt de auto naar de garage voor schadeherstelwerkzaamheden en de rekening komt uit op 200 euro. Als jouw eigen risico 150 euro is dan betaalt de verzekering jouw maar 50 euro uit. Jouw eigen risico van 150 euro gaat eerst van de rekening af en de rest wordt vergoedt door de verzekeraar. In dit geval kan je er beter voor kiezen de verzekering volledig buiten spel te laten en alles gewoon zelf te betalen zodat je niet meer premie gaat betalen.

 

Nog een tweede voorbeeld om het eigen risico helemaal helder te hebben. Stel , hebt een ongeval hebt gehad en je brengt de auto naar de garage om de schade te laten herstellen, de rekening is 1.250 euro. Je eigen risico is ooit vastgesteld op 200 euro. Je dient de claim in bij de verzekering,  die haalt eerst de 200 euro eigen risico van de claim af en keert dan 1.050 euro uit. 1.250 euro minus 200 euro eigen risico. Je kan online de eigen risico’s per verzekeraar vergelijken.