Een autoverzekering is verplicht voor iedereen die een auto bezit. Je kan daarom niet zomaar je autoverzekering opzeggen. Alleen als de auto niet meer in je bezit is kan je de auto zonder probleem opzeggen. Maar er kunnen nog wel andere redenen zijn om van je huidige verzekering af te willen. Als je wilt overstappen van autoverzekering naar een andere verzekeraar bijvoorbeeld omdat daar de premie goedkoper is, of omdat je daar ook al andere verzekeringen hebt lopen en het dus logischer is als je alles bij één en dezelfde verzekeringsmaatschappij hebt lopen. Het opzeggen van je huidige verzekering kan je schriftelijk doen, telefonisch of online. Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijk aan om middels een app op te zeggen.

Opzeggen met vrijwaringsbewijs

Als je je auto hebt verkocht en je koopt geen andere auto dan kan je zonder enige problemen je verzekering abrupt laten stopzetten. Je hebt dan uiteraard wel een vrijwaringsbewijs nodig. Dit is een bewijs dat je ontvangt zodra de auto op de naam van iemand anders is overgeschreven, wat dus gebeurt als je de auto verkoopt. Door dit vrijwaringsbewijs met je verzekering te overleggen kan je de autoverzekering opzeggen per verkoop datum en betaal je geen cent te veel premie. Eventuele teveel betaalde premie zal worden terug gestort. Er zal in het geval van verkoop van de auto geen sprake zijn van een opzegtermijn. Het is belangrijk dat je meteen na het verkopen van de auto met je vrijwaringsbewijs contact maakt met je verzekeringsmaatschappij zodat de verzekering kan worden stop gezet.

 

In alle andere gevallen kan je de verzekering van je auto opzeggen als je kan aantonen dat je ergens anders de auto zal gaan verzekeren. Je moet dus kunnen aantonen dat je al een andere verzekering op het oog hebt. Vaak bieden verzekeraars zelf een opzegservice aan en regelen voor jou de opzegging bij de oude verzekeraar. Zo loop je geen risico de dat de auto een moment onverzekerd zou zijn. Vergelijkingssites bieden ook opzegservices aan. In Nederland is het bij wet zo geregeld dat je op elk moment je verzekering kan opzeggen. Er is dan wel vaak een bepaalde verwerkingstijd nodig, meestal twee maanden. Als je pas net de auto hebt verzekerd dan is de kans aanwezig dat je dat eerste jaar moet uitzitten voordat je kan opzeggen.