Bij het kopen van een auto ben je verplicht de auto te Wettelijk Aansprakelijk ( WA) te verzekeren. Als je voor het eerste een auto koopt, en dus voor het eerst een auto gaat verzekeren, dan betaal je de hoofdpremie voor deze verzekering. De hoofd premie is gebaseerd op onder meer de waarde van de auto, het gewicht, je postcode en jouw leeftijd. Nadat je een paar jaar auto hebt gereden en geen schade aan de verzekering hebt gemeld, zal je zien dat je minder bent gaan betalen voor de verzekering. Dat komt omdat de verzekering jou beloont voor het schadevrij rijden. Ieder jaar dat je geen schade rijdt heb je weer een nieuw schadevrij jaar opgebouwd. Zo kan je in een aantal jaren, als je geen schade bij de verzekering meldt, een flinke korting op je premie opbouwen.

No-claim korting

Een aantal jaren schadevrij rijden levert je een korting op. Dit wordt de no-claim korting genoemd. Deze no-claim korting krijg je omdat je geen schade hebt geclaimd in de jaren daarvoor. Als je na een aantal jaren schadevrij gereden te hebben besluit om een tweede auto te kopen, bijvoorbeeld autoverzekering voor je partner of gewoon als hobby, dan ga je voor die tweede auto helemaal vanaf het begin schadevrije jaren opbouwen. Je krijgt dus niet automatisch dezelfde schadevrije jaren mee. Dat lijkt vreemd maar de verzekering vindt dat toch niet. De tweede auto kan namelijk door een ander worden gereden, en daar hebben zij natuurlijk ervaring mee. Die ander zou minder voorzichtig kunnen rijden en dus voor de verzekering risicovoller.

 

Wat veel verzekeringsmaatschappijen wel doen is jou voor de tweede auto toch dezelfde korting geven als die je krijgt voor de eerste auto. Jij bent immers de hoofdbestuurder én de verzekeringsnemer. Jij hebt op jouw naam een aantal schadevrije jaren opgebouwd waarop jouw no-claim korting is gebaseerd. De verzekeringsmaatschappij wil jou daarom wel de no-claim korting geven maar zegt dat je voor die tweede auto gewoon vanaf het eerste jaar schadevrije jaren op moet bouwen. Je kan dus stellen dat schadevrije jaren per auto gelden en dat de no-claim korting per persoon wordt berekend.   Een tweede auto er bij in de familie kan dus zeker wel worden verzekerd met de hoogste no-claim korting in de familie.