Alle voertuigen die op de Nederlandse openbare wegen rijden zijn bij wet verplicht verzekerd. Om een verzekering te kunnen afsluiten heb je uiteraard een rijbewijs nodig. Voor de meeste verzekeringmaatschappijen geldt dat je in het bezit moet zijn van een Nederlands Rijbewijs. Heb je geen Nederlands rijbewijs maar bijvoorbeeld een Belgisch rijbewijs? Dan kan je wel een verzekering voor je auto afsluiten. Maar heb je kans dat de verzekeraar van je verlangt dat je binnen een bepaalde periode alsnog een Nederlands  rijbewijs overlegt.

 

In Europa gelden steeds meer dezelfde regels en voor het wegverkeer gaat dat zeker op. Vanuit de EU worden de voertuigen op de openbare weg streng gemonitord en is iedereen verplicht om zijn auto te verzekeren voordat het de weg op mag. Als een auto niet verzekerd is mag het niet de openbare  weg op. Als je vanuit een Europees land naar Nederland verhuist en je neemt je auto mee dan mag je officieel nog maximaal 10 jaar met je buitenlandse ( Europese) rijbewijs blijven rijden. In de meeste gevallen zal je dan je auto verzekerd hebben in het land van herkomst. Maar als je jezelf hebt ingeschreven in Nederland zal die buitenlandse verzekering ook een keer eindigen.

Regels binnen de Eu

De regel in de EU, en dus ook in Nederland, is dat je alleen met een Nederlands rijbewijs een nieuwe verzekering kan afsluiten. Je mag voor een korte tijd, meestal een jaar, met je huidige buitenlandse rijbewijs blijven rijden maar als je na dat jaar nog steeds geen Nederlands rijbewijs hebt dan is de kans aanwezig dat de verzekeringmaatschappij je verzekering stop zet en dit doorgeeft aan het RDW. Als je van buiten de EU komt zal nagenoeg elke verzekeringsmaatschappij je verzoeken om met een Nederlands rijbewijs te komen. Heb je die niet dan dien je die alsnog te gaan halen.