Er zijn nog altijd veel mensen die denken dat het slimmer is om voor hun zoon of dochter een verzekering voor de auto af te sluiten omdat anders de premie te hoog zou zijn. Die gedachte is logisch maar onjuist. Logisch omdat jongeren doorgaans een hogere premie betalen voor een autoverzekering dan oudere mensen. Dat komt omdat mensen die al langer auto rijden veelal een aantal schadevrije jaren hebben opgebouwd. En hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd hoe hoger de no-claim korting op de verzekering premie is. De gedachte dat het slimmer is om voor je kind de verzekering voor de auto af te sluiten omdat je gebruik kan maken van die no claim korting lijkt dan wel logisch maar is in feite de kosten vooruit schuiven.

Hoge premie bij jonge leeftijd

Als je jong bent en nog weinig auto hebt gereden dan betaal je in de meeste gevallen de hoogst mogelijke premie voor je autoverzekering. De verzekering op naam van je ouders laten zetten lijkt dan een aantrekkelijke gedachte. Je houdt immers per maand wel een paar tientjes  in je zak en dat is mooi meegenomen. Maar je schuift dan in feite de kosten gewoon voor je uit. Zolang jij geen verzekering op je naam hebt bouw je ook geen schadevrije jaren op. Op enig moment zal je toch zelf een keer een verzekering voor je auto moeten afsluiten. Als dat moment aanbreekt begin je op nul zonder een no-claim korting omdat je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd.

 

Een verzekering voor je kind afsluiten is in theorie dus wel mogelijk maar niet slim. Je bent niet goedkoper uit. En jaagt je kind alleen maar op kosten op het moment dat er een verzekering op eigen naam moet worden afgesloten. Beter is het om, als je wilt dat je kind een lage premie betaalt, een bijdrage te leveren en je kind zelf schadevrije jaren te laten opbouwen. Zodat er ook een eigen no-claim korting kan worden verdient. En het is natuurlijk ook zo dat als je toch een verzekering voor je kind afsluit. Als ouder het risico loopt dat je jouw no-claim kwijtraakt als je kind schade maakt. Dan wordt goedkoop ineens duurkoop.