Een ongeval met je auto is iets waar je niet op zit te wachten. Als je auto heel erg beschadigd is dan bestaat de kans dat de schade expert van de verzekering bepaalt dat je auto total loss is. De auto is dan niet meer te repareren en kan zo naar de schroothoop. Maar voordat dit gebeurt moet eerst worden gekeken tot in hoeverre de auto schade is en of de auto technisch of economisch total loss moet worden verklaard. De expert van de verzekeringsmaatschappij brengt hiervoor een bezoek aan de garage waar je beschadigde auto staat en maakt een rapport op.

 

Bij het opmaken van dit rapport bepaalt de expert als eerste de dagwaarde van de auto. Om die dagwaarde te kunnen bepalen kijkt hij of zij naar de waarde die het merk en type auto heeft op de dag voordat het ongeval plaats vond. Hierbij houdt hij rekening met het werkelijk aantal gereden kilometers en de leeftijd van de auto. Vervolgens wordt gekeken wat de wrak waarde van de auto is. Hiervoor laat de expert door erkende opkopers een bod op de schade auto uitbrengen. Als het verschil tussen de dagwaarde van de auto, en de waarde die de erkende opkopers hebben gegeven ( wrakwaarde), lager is dan de geschatte reparatiekosten, dan zal de expert van de verzekeringsmaatschappij jouw auto economisch total loss verklaren.

 

Dagwaarde bepalen

 

Als je auto total loss is verklaard kan je de auto verkopen aan een opkoper. Je verzekering zal jouw de dagwaarde van de auto uitkeren als vergoeding. De dagwaarde van de auto is de waarde die de expert heeft bepaalt .Is je auto nog jong, jonger dan drie jaar, dan gaat de verzekering uit van de zogeheten nieuwwaarde regeling. Als je auto ooit tweedehands is gekocht en jonger is dan vijf jaar dan zal de verzekering uitgaan van de aanschaf waarde regeling. Check altijd de voorwaarden bij je verzekeringmaatschappij.

 

Als je de total loss verklaarde auto zelf te koop wilt aanbieden dan kan je hiervoor terecht bij verschillende online auto veilingen. Deze veilingen worden goed bezocht door opkopers en zij zullen dan ook tegen elkaar opbieden. De kans dat je een goede prijs voor je auto krijgt is bij dergelijke veilige groot.