studenten zorgverzekering
zorgverzekering voor studenten
15 oktober 2015
europa vlag
Zorg buiten Europa niet langer vergoed door basisverzekering
26 oktober 2015
studenten zorgverzekering
zorgverzekering voor studenten
15 oktober 2015
europa vlag
Zorg buiten Europa niet langer vergoed door basisverzekering
26 oktober 2015
Toon alles

Autoschade door vuurwerk

autoschade

Elk jaar rond de jaarwisseling ontstaat er veel schade aan auto’s door vuurwerk. In de meeste gevallen kan je schade aan je auto door vuurwerk claimen bij je verzekering, maar daar zitten wel een aantal haken en ogen aan. Zo is het onder andere afhankelijk van welk type autoverzekering je hebt afgesloten, maar ook of de schade aan je auto opzettelijk is toegebracht. Heb je autoschade door vuurwerk? Lees hier welke soorten vuurwerkschade aan de auto je vergoed krijgt en welke acties je daarvoor moet ondernemen.

Vuurwerkschade aan de auto en verzekeringswerk

Alle verzekeraars vergoeden alleen schade aan de auto door vuurwerk, als je een beperkt casco of een allrisk verzekering hebt. Een WA-verzekering dekt enkel de schade die je toebrengt aan anderen met je voertuig. Ook de vraag of er sprake was van opzet is bepalend voor de vergoeding. Als je auto in de brand vliegt door vuurwerk, waarbij geen sprake is van opzet, valt dit geheel onder de dekking van je beperkt casco of je allrisk verzekering.

Wanneer er echter bewust en met opzet schade is toegebracht aan je auto, valt de schade onder de dekking van vandalisme. Hierbij kan je denken aan een kwajongen die een rotje in je uitlaat heeft gestoken. Dit type schade wordt door je verzekering alleen vergoed als je allrisk verzekerd bent.

Als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten, komt alle vuurwerkschade aan je auto in principe voor je eigen rekening. Maar als je weet wie de dader is, bijvoorbeeld je buurjongen, kan je proberen de schade te verhalen op deze persoon. Je bent dan wel verplicht die persoon persoonlijk aansprakelijk te stellen. Bij een minderjarige, dien je zijn of haar ouders aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

Heeft vuurwerkschade invloed op schadevrije jaren?
Een ongeluk met vuurwerk waardoor er schade aan je auto ontstaat, gaat niet ten koste van je schadevrije jaren. Als het echter met opzet gebeurt, dus als er sprake is van schade door vandalisme, gaat dit in de meeste gevallen wel ten koste van je schadevrije jaren. Bij elke verzekering kan dit wel anders zijn, dus informeer hier goed naar bij je verzekeraar.

Wat te doen bij vuurwerkschade aan je auto?
Als je auto vuurwerkschade heeft opgelopen door vandalisme, word je door de verzekeraar verplicht aangifte te doen bij de politie. Daarnaast moet je, zo snel mogelijk na het ontdekken van de schade, je verzekeraar op de hoogte brengen. Deze kan je precies vertellen welke stappen je moet ondernemen en of je recht hebt op een vergoeding.