Het klinkt vanzelfsprekend dat iedereen met een auto ook in het bezit is van een rijbewijs, maar dit is niet altijd zo. Ook als je geen rijbewijs hebt, kan het zijn dat je wel een auto wilt laten verzekeren. Volgens de wet is dit ook toegestaan, maar wordt de schade wel vergoed als jij – zonder rijbewijs – een ongeluk veroorzaakt terwijl de auto wel verzekerd is?
De meeste verzekeraars sluiten alleen een autoverzekering af als de eigenaar van de auto ook in het bezit is van een autorijbewijs. Zonder rijbewijs is de verzekeraar namelijk niet zeker of u (zonder rijbewijs) of iemand anders (met rijbewijs) in de auto rijdt. Deze informatie is wel van belang voor de verzekeraar, omdat statistisch gezien mensen zonder rijbewijs veel vaker een ongeluk veroorzaken dan personen met rijbewijs. De premie van de autoverzekering, als je je auto wilt verzekeren terwijl je geen rijbewijs hebt, ligt vaak hoger dan wanneer je wel een rijbewijs hebt.
Gelukkig zijn er wel verzekeraars te vinden die een auto verzekeren als de eigenaar geen rijbewijs heeft, maar daar zijn vaak wel een paar regels aan verbonden. De meeste verzekeraars accepteren wel mensen voor een autoverzekering, als zij voldoen aan één van onderstaande eisen:
– De verzekerde is nog bezig met rijlessen, of is net afgereden en wacht nog op ontvangst van het rijbewijs
– Het rijbewijs is verlopen
– Het rijbewijs is door de politie ingevorderd.
Hoge premie en beperkte vergoeding
Als een verzekeraar al toestemt met het verstrekken van een autoverzekering als de eigenaar geen rijbewijs heeft, dan betaal je over het algemeen een premie die veel hoger is dan dat iemand mét rijbewijs zou betalen. En bovendien heb je alleen recht op een schadevergoeding als op het moment van een ongeluk iemand anders in de auto reed, die wel in bezit was van een rijbewijs, of als de auto geparkeerd stond terwijl niemand in de auto aanwezig was. Dit kan mogelijk zijn bij stormschade, hagelschade en vandalisme. Deze schade moet dan wel meeverzekerd zijn op de autoverzekering.
Veroorzaak jij echter een ongeluk, terwijl je zonder rijbewijs achter het stuur zat, dan vergoedt de verzekeraar geen kosten, en moet alles uit jouw eigen zak betalen.
Schade of ongeluk tijdens een rijontzegging
Tijdens een rijontzegging, of dit nu op last van een arts of van de politie is, mag je niet in een auto rijden, alleen als passagier. Bestuur jij echter zelf de auto, en je veroorzaakt schade aan je eigen auto en/of aan andere voertuigen, personen of objecten? Dan worden de kosten niet vergoed door de verzekeraar. Soms kan het ook voorkomen dat je auto beschadigt raakt door extreme weersomstandigheden of vandalisme, dan ben je tijdens een rijontzegging wel verzekerd, mits deze situaties meeverzekerd zijn bij het afsluiten van de polis.
Schade of ongeluk bij verlopen rijbewijs, en nu?
Als je rijbewijs is verlopen, en ben je vergeten je rijbewijs te verlengen? Dan ben je in de meeste gevallen niet verzekerd voor schade aan jezelf, je auto, aan andere voertuigen en personen. Hou daarom altijd goed in de gaten of je rijbewijs nog geldig is, en zet één tot twee maanden voordat je rijbewijs afloopt in je agenda dat je je rijbewijs moet gaan verlengen. Zo weet je zeker dat je op tijd bent en nooit zonder verlopen rijbewijs in de auto zit.